Lussebullar

Nu kommer ett resept som jag bakade idag, =)

50g (1 pkt) jäst
150g margarin
5 dl mjölk
1 burk (250g) kesella eller 1 ägg
2 frp (0.5g) saffran
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en degbunke

2. smält matfettet i en kastrull. häll i mjölken, rör om och värm till fingervarm temperatur

3. Häll en del av degspadet (mjölken och margarin blandningen) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella eller ägg, saffran, socker och salt. arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter smidigt. täck bunken med en bakhanduk och låt jäsa ca 30 minuter.

5. Ta upp degen på ett lätt mjölad arbetsbänk. knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sefan utt 10 lussekatter av varje del, genom att rulla varje del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jästa under bakhanduk till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. pensla brödet med uppvispat ägg

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 grader i ca 8 minuter

8. låt svalna under bakhanduk. förvara i plastpåse eller frys in.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0